2 Nisan 2012 Pazartesi

Organik Tarım Nedir?

Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım "organik tarım" olarak tanımlanır.


Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?

* Organik tarımda, sentetik gübreleme teknikleri ve kimyasal böcek ilaçları kullanılmadığı için maliyet, geleneksel tarıma göre % 25 ila % 30 arasında daha azdır. Bu durum organik tarımı daha etkili kılmaktadır.
Organik tarım geniş alanlardaki toprak erozyonunu azaltarak, tarımın en önemli kaynağı olan toprak ve gübreyi korur.
Ayrıca organik tarım, çiftçilere gübreyi daha uzun süre kullanma imkanı verir çünkü gübrenin verimi çok fazladır.
Organik tarım sadece çiftçiler için yararlı değildir, aynı zamanda günlük sanayi için de faydalıdır. Organik tarım alanlarında otlanan ineklerin, enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı oldukları ve daha fazla süt verdikleri görülmüştür. Bu durum kesinlikle göstermektedir ki, organik tarım sağlık açısından tüketicilere, kâr elde etme amacından da sanayicilere çok daha faydalıdır.
Organik tarım ile üretilen ürünlerin ve gıdaların tatları geleneksel tekniklerle üretilen gıda ve ürünlere kıyasla daha lezzetlidir.
Zararlı böcek ilaçları ya da yapay çimlendirici, büyütücüler eklenmediği için organik tarımla üretilen gıda ve ürünlerin besin değerleri korunur.
Organik ürünlerin geleneksel tarım ürünlerine tercih edilip tüketilmesi kalp krizine yakalanma gibi fiziksel rahatsızlıkların olasılığını düşürür. Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, organik ürünler inorganik ürünlere göre çok daha sağlıklıdır.


Hiç yorum yok: