1 Nisan 2012 Pazar

Şifalı Bitkiler...

AKASYA



Akasya Ağacı ve Çiçeği: Salkım ağacı da denilen, küçük yapraklı, dalları sarkık ve salkım çiçekli 9–10 metre boyunda bir ağaçtır. Güzel görünüşü ve akasya kokusu nedeniyle süs ağacı olarak dikilir.
Akasya Faydaları: Akasya nefes darlığını giderir ve astım şikâyetlerini azaltır. Hafif mikrop öldürücüdür. Safrayı arttırır.
Akasya nasıl kullanılır? Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Kuru akasya yaprağı kaynatılıp içilirse vücudu terletir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Akasya çiçeği suda kaynatılarak vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu gideren akasya çayı elde edilir. Yaprakları fazla miktarda alınırsa hafif zehirlenmelere neden olabilir.


ABDESTBOZANOTU


Abdestbozanotu: Yeşil ve kırmızı renklerde güzelkokulu çiçekler açan abdestbozanotu, daha çok rutubetli yerlerde yetişen bir bitkidir.
Abdestbozanotunun Faydaları: Vücuda dinçlik verir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir. Ateşi düşürür. Baş ve göğüs ağrılarını dindirir. Balgamı söker. Boğmaca ve öksürüğe iyi gelir. Bademciklerde oluşan şişlikleri indirir. Çıbanların olgunlaşmasını hızlandırır. Burun kanamalarını kesmeye yardımcı olur.
Abdestbozanotu nasıl kullanılır? Taze yaprakları salatalarda kullanılır. Abdestbozanotundan siyah ve yeşil boya da elde edilir. Abdestbozanotu kökleri, sinir otu çayına katılırsa iltihap durdurucu etki gösterir.

ACIBAKLA

Acı Bakla: Baklagillerden, 1 metreye kadar uzayabilen, yaprakları parçalı, acı taneli, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir. Yahudi Baklası ve Termiye olarak da bilinir.
Acı Baklanın Faydaları: Besleyicidir. Vücuda kuvvet verir. Şeker hastalığınakarşı faydalıdır. Tohumları, idrar yollarını temizlemekte ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Kanı temizler ve bağırsak kurtlarını düşürücü etki gösterir. Böbreklere faydalıdır: böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesine yardımcı olur. Böbrek iltihabına karşı etkilidir. Ağrı kesici etkisi nedeniyle baş, romatizma ve siyatik ağrıları için kullanılır. Adet kanamalarını arttırır ve kolaylaştırır.
Acı bakla Nasıl Kullanılır? Tohumları kavrulup çekilerek toz halinde kullanılabileceği gibi kaynatılıp kabukları soyulduktan sonra tane olarak ya da lapa haline getirilerek de kullanılır. Lapa halinde yara ve deri hastalıklarında kullanılır.

ACIKAVUN


Acı Kavun (Ecballium elaterium): 1,5 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitki ve bu bitkinin sulu meyveleridir. Eşek Hıyarı olarak da bilinir. İçerdiği en önemli madde Elaterin'dir.
Acı Kavunun Faydaları ve Etkileri: Acı Kavun sinüzit hastalığına karşı oldukça etkilidirKronik sinüzitte meyvesinin suyu suyla seyreltilip buruna damlatılırsa faydası görülür. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde ve çok dikkatli kullanılmalıdır.
Acı Kavun Nasıl Kullanılır? Meyvesinin özsuyu ve kökleri kullanılır. Taze yaprakları hafif yaralanmalarda kanı durdurmaya yardımcı olur. Kökleri lapa haline getirilip egzama olan bölgeye sürülürse iyi gelir. Özsuyu sinüzüte karşı oldukça faydalı olmakla birlikte, şiddetli acı ve hatta ölümlesonuçlanabilecek zehirlenmelere neden olabilir.

ACIAĞAÇ


Acıağaç (Quassia amara): Sıcak ülkelerde yetişen, çiçekleri kırmızı, kabukları sarı benekli, küçük bir ağaçtır. Başlıca etken maddesi, bitkiye de adını veren acı bir madde olan Kuasindir. Ayrıca, uçucu yağ ve rezin içerir.
Acıağacın Faydaları: Kuasin maddesinin etkisiyle, tükürük salgısını ve mide - bağırsak hareketlerini arttırarak iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür. En etkili olduğu sistem sindirim sistemidir. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve başta böbrekler olmak üzere mide ve bağırsak sancılarını keser. Bağırsak kurtlarını ve böbrek taşlarını dökmeye yardımcı olur. Kanamaları durdurur. Haşereleri uzaklaştırır.
Acıağaç nasıl kullanılır? Kökü, kabukları ve odunu, kesilip kurutulduktan sonra küçük parçalara ayrılıp kaynatılarak, kullanılır. Parçalar kaynatılıp suyu vücuda sürülürse, haşerelerden korur. Acı Ağaç suyunun fazla içilmesi baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

ACIÇİĞDEM


Acıçiğdem (Colchicum autumnale): Mora yakın pembe renkli çiçekler açan, 10-30 cm boylarında, otsu ve zehirli bir bitkidir. Acıçiğdem bitkisinin içeriğinde zehirli alkoloidler ve yine zehirli başka bileşikler içerir. Özellikle çocuklar için tehlikelidir.
Acıçiğdemin Faydaları: Zehirli maddeler içermesinin yanında tıbbi kullanımı da vardır. Doğru dozlarda Romatizma ve nıkris şikayetlerine karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını giderir. İdrar arttırır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Dahili kullanımda zehirlenmelere neden olabileceği için ancak bir uzman tarafından kullanılmalıdır. En ufak bir beklenmedik durumda kullanımı derhal kesilmelidir.
Acıçiğdem nasıl kullanılır? Haricen; tohumları ve yumruları kullanılır. Dahilen kullanımında ise idrar arttırıcı ve söktürücü etki gösterir. Zehirli bir bitki olan Acı Çiğdem sınırlı dozda ve kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Acı çiğdem tohumu, birkaç diş sarımsak ile havanda dövülüp elde edilen sıvı bir beze emdirildikten sonra romatizma olan yere sarılırsa faydası görülür. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde kullanmayı derhal bırakın. Başlıca zehirlenme belirtileri kusma, kanlı ishal, burun kanaması, salya ve saç dökülmesidir. Ayrıca, uzun süreli kullanımlarda B12 Vitamininin emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir.

ADAÇAYI


ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşilrenkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında,haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur.Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir.
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.
Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.
Uyarı: Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükselebilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez. Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.

ADASOĞANI






Ada soğanı (Urginea maritima): Uzun şeritli ve etkiyaprakları olan, 50-150 cm boylarında, kumlu topraklarda yetişen, yıldız şeklinde beyaz çiçekler açan zehirli bir bitkidir. İçerisinde organik asitler, tanen, saponin, müsilaj ve çeşitli glikozitler barındırır.
Ada soğanının Faydaları: Kalp hastalıklarında oldukça faydalı bir bitki olan adasoğanı kalbi kuvvetlendirerek kan dolaşımını düzenler ve kalp yetmezliği ve buna bağlı şikayetleri azaltır. Nefes darlığını giderir. İştah açıcı, balgam ve idrar söktürücüdür.
Ada soğanı nasıl kullanılır? Ada soğanı su ve hamurla pişirilip yenirse göğüs ağrısına ve nefes darlığına iyi gelir. İdrar zorluğu, siyatik, dalak, başve ayak ağrılarında da faydalıdır. Ada soğanı, kalp yetmezliğine karşı kediotu ve alıç ile karıştırılarak çay yapılırsa oldukça faydalı olur. Zehirli bir bitki olan adasoğanı doğru miktarlarda kullanılırsa faydası görülmekle birlikte yanlış dozlarda zehirlenme ve buna bağlı olarak da bulantı, kusma ve ishale neden olabileceği için dikkatli olunmalı ve bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Böbrek hastalarının da kullanmaması gerekir.

AHLAT(YABAN ARMUDU)



Yaban Armudu (Pyrus elaeagrifolia): Ahlat olarak da bilinen bu bitki kendiliğinden yetişen ve armut aşılanan bir ağaçtır. Sonbaharda olgunlaşan meyvesi 3-4 cm. çapında ve oldukça buruk lezzettedir.Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.
Yaban Armudunun Faydaları: İshali keser. Zehirli hayvan ısırmalarında faydalıdır.
Yaban Armudu nasıl kullanılır? Yemişi olgunlaşınca yenir. Meyvesi ishali kesmekte etkilidir. Filizi ezilip zehirli hayvan ısırığının olduğu yere sürülürse faydası görülür.

BAKLA


BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.

BALDIRAN


Baldıran (Conium maculatum): 2 metreye kadar boylanabilen, beyaz renkte çiçekler açan zehirli bir bitkidir. Ağuotu, baldırgan ve şeytantersi adlarıyla da bilinen Baldıran otu bitkisi gölgelik ve rutubetli yerleri sever. Yol ve tarla kenarlarında daha sık rastlanır. Başta konisin olmak üzere conin, conhydrin gibi alkoloidler ve organik asitler barındırır.
Baldıranın Faydaları ve Etkileri: Ağrı ve spazmları giderir. Siyatik ve sarada etkilidir. Romatizma ağrılarını azaltır. Uyuz ve çıbanlara karşı da faydalıdır.
Baldıran Nasıl Kullanılır? Zehirli bir bitki olduğu için dahilen kullanımı tehlikelidir. Lapa haline getirilip haricen kullanılır. Baldıran zehiri hareket sinirlerini felç eder. 6 gr.'dan fazlası öldürücüdür.




Hiç yorum yok: