Aflatoksinler, gıdalar ve yemlerin üzerinde/içinde bulunan küfler tarafından üretilen zehirli bileşenlerdir.
- Gıda maddelerinin yetiştirilmesi, sevkiyatı, depolanması aşamalarında gerekli şartların ve standartların oluşturulmaması nedeniyle küf oluşumunu nedeniyle ortaya çıkar. Gıda maddelerinde oluşan aşırı seviyedeki küf oluşumudur.
- Küfler gıda maddelerinde belli bir noktadan sonra toksin oluşumuna neden olurlar. Toksinler ise gıda zehirlenmesinden karaciğerde birikmesi halinde kansere kadar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açarlar.
- Türk Gıda Kodeks, Gıda Maddelerinde Mikotoksinlerin Sevyesinin Resmi Kontrolü için Numune Alma ve Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği yönünden incelenen baharat grubu özellikle pul kırmızıbiber ve acı kırmızı toz biberdir. Özellikle bu iki baharatta aflatoksin konusu gündemdedir.Aflatoksin sorununun esas nedeni, küfler tarafından oluşturulan toksinlerdir.
Aflatoksin oluşumunun engellenmesi özellikle uygun tarım tekniklerinin uygulanması ile mümkün olmaktadır. Üreticiler şunlara dikkat etmelidir:
- İyi ve gelişmiş tarım teknikleri uygulanmalıdır.
- Sertifikalı tohum ekimi yapılmalıdır.
- Ekim düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
- Yağmurlama ve damla sulama yöntemleriyle sulama yapılmalıdır.
- Sulamada, akarsu değil kuyu suyu kullanılmalıdır.
- Toplama, nakliye ve bekletme aşamasında biberlerde zedelenmeler olur ve bu durum aflatoksin oluşumunu tetikler.Toplama sırasında bitkilerin ve meyvelerin sıkıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
- Açık havada kurutma yerine, modern tesislerde kurutma uygulamasına geçilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder