3 Nisan 2012 Salı

Çim Bakımı

Çimlerin Bakımı

Çimler başarılı bir şekilde ekildikten sonra, korunmaları için optimum düzeyde bakım yapmak zorunludur. Çimlerin yıllarca tek tip ve güzel bir görünüm sergilemeleri sadece bu şekilde sağlanabilmektedir. Biçme, gübreleme, havalandırma (yüzeyi çentme) ve sulama, bu bağlamda en önemli bakım uygulamaları olarak ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra ayrık otlarıyla ve hastalıklarla mücadele de çim bakımına dahildir.

Biçme

Çim biçme, çimenlik alanlardaki en fazla zaman tüketen ve en önemli bakım uygulamaları arasında yer alan bir uygulamadır. Doğru gübrelemeyle birlikte gerçekleştirilen sık biçme uygulamaları, sık ve halı gibi güçlü bir çimenlik alanın gelişmesini destekler, zira çimlerin enine büyümesi teşvik edilmiş olur. Ayrıca çimleriniz güçlenir ve yıpranmalarla doğrudan baş edebilir. Doğru biçme zamanını belirlerken dikkat edeceğiniz şey, çim bitkisinin toplam boyunun üçte biri ilâ yarısından fazlasının kesilmemesidir. Biçme sırasında çimlerin çok daha fazlası alınırsa (radikal kesim) bitki hızla canlanamayacak kadar fazla yeşil alan yitirmiş olur. Ev bahçeciliğinde kesim boyu 3- 5 cm arasındadır. Buna göre 6-10 cm olmak üzere biçme uygulaması yapılmalıdır. Bunun haricinde, çimlerinizi ilkbaharda mümkünse haftada 1 veya 2 defa biçmeniz yararlı olacaktır.

Gübreleme

Çimler sürekli yeniden yapılanmak ve sık durmak zorunda olduklarından ve çimler biçildiğinde devamlı olarak yüzeyden besin maddeleri eksildiğinden, güçlü ve yeşil bir çimenlik alanın gelişebilmesi için, doğru gübreleme önem kazanmaktadır. Çimler sürekli bir büyüme süreci içindedirler. Bu bağlamda ihtiyaç duydukları besin maddelerinin bilinçli bir gübrelemeyle temin edilmesi gerekir. Bu bağlamda çimler sadece azota değil, bunun dışında, fosfat, potasyum, magnezyum ve eser elementlerden meydana gelen dengeli bir karışıma da gereksinim duyarlar. Bu besin maddeleri, bitkisel dokuların yapılandırılmasında ve bitkisel metabolizmanın yönetilmesinde, çeşitli görevleri yerine getirirler. Dolayısıyla gübreleme için en çok, gerekli besin maddeleri dengesini dikkate alan ve çeşitli besin maddeleri içeren gübreler uygundur.

Yağmurlama

Çiminizin daima yeterli neme sahip olmasına dikkat edin. Normalde doğal yağışlar bunun için yeterlidir. Yine de çimlerin uzun kuraklık dönemlerinde sulanması gerekirse, şu hususlara dikkat edin: Yeni çimenlik alanlar veya yeni ekilmiş yüzeyler 2 günde bir yaklaşık 1-2 l/m2 suyla yağmurlanmalıdır. Daha eski alanlarsa haftada sadece bir kez, ama maksimum 20 l/m2 kadar suyla yağmurlanmalıdır. Erken sabah veya geç akşam saatlerinde sulama yapılmalıdır. Kesinlikle göz alan güneş ışıkları varken değil.


Hiç yorum yok: