* Meyve ve sebzeler bu özellikleri ile asitleri nötralize ederek sindirimi kolaylaştırmakta ve kanın asit-baz dengesini korumaktadırlar.
* Bahçe bitkileri vitaminler bakımından çok zengin olup,bunlar sağlık açısından mutlaka gereklidirler.Birçok çeşitleri olup,değişik harflerle adlandırılmaktadırlar.
A Vitamini:
* Gözün görme fonksiyonu ve yapısı açısından vitamin A temel maddedir.Bu maddenin vücut tarafından uzun süre alınmaması körlüğe dahi yol açabilir.A vitamini yönünden portakal,kayısı,şeftali,incir,havuç,ıspanak,maydanoz,marul ve salata grubu sebzeler oldukça zengindir.B Vitamini:
* Sinir sistemi ve kalbin çalışmasını düzenler.Eksikliğinde beriberi hastalığı görülür.En fazla bamya,bezelye,fasulye,tere,domates,ıspanak,patates,fındık,fıstık ve cevizde bulunur.C Vitamini:
*Kan dolaşımı ve diş eti sağlığında etkilidir.Eksikliğinde skorbit hastalığı görülür.İnsanlar günlük C vitamini ihtiyaçlarının büyük bir kısmını meyve ve sebzelerden sağlamaktadırlar.Özellikle kuşburnu,turunçgiller,üzümsü meyveler,çilek, maydanoz,ıspanak,domates,biber,fıstık,fındık ve ceviz C vitaminince zengin bahçe bitkileridir.
D Vitamini:
* Vücuda alınan kalsiyumdan yararlanarak kemiklerin iyi gelişmesine yardımcı olur.Bu nedenle eksikliğinde raşitizm hastalığı görülür.Meyve ve sebzeler D vitamini yönünden zengin değillerdir.En önemli D vitamini kaynağı Güneştir.E Vitamini:
* Sinir ve kas sisteminin iyi çalışmasını sağlar.Uzun süre vücuda alınmaması durumunda kısırlık ortaya çıkabilir.En fazla fıstık,fındık,bamya,kereviz,bezelye,havuç,marul ve ıspanakta bulunur.
*Vitaminlerden A,D ve E vitaminleri yağda,diğerleri ise suda eriyebilen özelliktedir.Suda eriyen vitaminler vücutta uzun süre depolanamadıklarından günlük gıdalarla alınmaları gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder